tisdag 10 februari 2009

Måste det vara perfekt? Svart eller vitt?

Många av alla dessa "duktiga flickor" - eller "duktiga män" för den delen skulle må bra av att släppa lite på fixeringen kring att allt måste vara så himla perfekt hela tiden. Känna att det är tillåtet att misslyckas ibland, att komma sent till mötet eller göra ett arbete som är ok (inte perfekt)

Tips för hur du släpper taget - och börjar LEVA:

1. Vänta! Du måste verkligen vara motiverad, för det kommer att vara jobbigt i början!

2. Vad vill du? Utöver att kontrollera, vad vill du med ditt liv? Vill du tillbringa mer tid med barnen? gå ner i arbetstid eller utveckla ett fritidsintresse? Vad skulle du vilja ha mer av?

3. Börja enkelt. Släpp kontrollen över lättare saker. Till exempel: låt köket vara stökigt eller gå osminkad till jobbet. Testa att våga bryta kontrollbehovet, se om den negativa känslan ebbar ut.

4. Negativa tankar. Skriv ner dina negativa tankar och granska dem. Är de verkligen sanna? Inse att tankar inte är sanningar.

5. Skriv en positiv dagbok. Det du skriver ska vara saker som bekräftat dig som person, inte dina prestationer. Till exempel ”Jag fick en komplimang av kollegan, min dotter log och skrattade med mig i morse, vännen frågade om råd... ”. Om du inte tycker att det finns något positivt, skriv ner det som hänt, som vill förändra.

6. Motionera. Om kroppen aktiveras blir känslorna mer lättväckta och du kan komma i kontakt med de negativa känslor som döljer sig bakom kontrollbehovet.

7. Pausa. Tryck på den inre pausknappen. När du känner att tankarna rusar i väg och kontrollbehovet kommer fram, pausa och ignorera tankarna just då.

8. Prioritera. Lär dig att stå ut med negativa känslor genom att prioritera. Till exempel: gå hem från jobbet i tid fast du inte är klar, eftersom du vill ha mer tid med familjen – för den betyder mer än jobbet för dig.

9. Ha tålamod. Det tar tid att bryta tankar och vanor. Sök hjälp om du inte kan lösa dina problem på egen hand..

Inga kommentarer: