tisdag 17 februari 2009

GÄSTBLOGGARE - Medias dubbelmoral angående skönhetsideal

För någon vecka sen läste jag en mycket bra krönika av Annika Marklund i Sofis Mode, en systertidning till Aftonbladet. Hon skrev om rockdottern/modellen/stilförebilden Daisy Lowe som hyllades av brittiska medier för sin kurviga kropp, hon hade ansett vara för tjock för att vara modell men hade nu fått massa erbjudanden.

Äntligen går idealen åt det hälsosammare hållen utropade pressen. Problemet som Annika så bra uttrycker, är att Daisy inte är ett dugg kurvig. Hon är en liten storlek 38 och nästintill lika tunn som sina modellkollegor, Annika beskrivver hur det tyder på något helt annat än att vi år på hälsosammare tider.

Åh så bra att svenska tidningar förstår hur det egentligen ligger till och säger ifrån! Det här är inte ända gången Sofis mode tar upp sjuka skönhetsideal, de har skrivit interjuver med folk som haft träningsberoende, massa krönikor om hur hemskt det är att unga flickor bantar ihjäl sig och att enbart tunna modeller används i reklam. Deras budskap är dock väldigt svårt att ta på allvar när de i numret innan tipsar om ännu en superdiet, den här gången ska man bara dricka juice i 5 dagar. Jag vet inte vad ni tycker, men personligen känns det ju inte sådär jätte hälsosamt att fasta i nästan en vecka.

Svenska medier har en enorm dubbelmoral. Speciellt kvällstidningar. Häromdagen skrek löpsedel om ”Den nya GI-gurun”, vartannat nummer har bantingstips samtidigt som man har en artikelserie kring hur hemskt det är att kvinnor bantar sönder sina skelett. De seriösa kvinnliga journalisterna skriver tårfyllda krönikor om hur hemskt dagens ideal är, samtidigt som de själv har en bantningsdagbok online. (Belinda Olsson)

Skribenterna i kvällspressen måste börja sätta krav på sina chefer. Det skadar inte bara oss läsare att ständigt bli bombade av dubbla budskap, utan även de journalisterna som jobbar på tidningen. Det förlorar hela sin yrkesmässiga trovärdighet när det först säger en sak, och sen propagerar för det motsatta.

Nej det är dags för den svenska pressen att bli konsekvens. Det är dags för dem att välja. Antingen stödjer de den hälsosamma vågen, eller så håller det fast vid det som orsakar kroppstvivel Sverige över. Det går inte längre att skylla på att det är vad läsarna vill ha. Skriv gärna hälsotips, eller träningstips då och då.

Men skippa fettpaniken och alla galna dieter som att bara leva på julmat eller kakor. Det finns inget sådant intresse hos allmänheten från början, utan det var ni som skapat det

Inga kommentarer: