söndag 28 september 2008

Svenska barns hälsovanor

Den här helgen har jag suttit och pluggat och skrivit massor. Faktasammanställningar bland annat om svenska barns hälsovanor.

Kort information om studierna:

I Sverige genomförs sedan 1985/86 en riksomfattande enkätundersökning vart fjärde år bland landets femte-, sjunde- och niondeklasser. Sedan 1993 har undersökningen genomförts av Folkhälsoinstitutet.

Undersökningen är internationell och den senaste genomfördes år 2005/06 i ett drygt 40-tal olika länder eller regioner. I enkäten ställs en rad frågor som rör olika dimensioner av hälsa, hälsobeteende och miljöer som på olika sätt har betydelse för hur barn och ungdomar mår.
Denna rapport innehåller i huvudsak resultat från den svenska undersökningen 2005/06 med vissa jämförelser till tidigare datainsamlingar. De internationella resultaten publiceras i en separat rapport från WHO.


Frågor om kroppsuppfattning har varit med sedan 1993/94"



Kroppsuppfattningen skiljer sig mellan åldrarna fast på olika sätt hos pojkar och flickor. Andelen pojkar som tycker att de är för smala ökar med åldern och andelen pojkar som tycker de är lagom minskar.

På motsvarande sätt minskar andelen flickor som tycker de är lagom med åldern och andelen som tycker att de är för tjocka ökar.


I en nationell studie undersöktes längd- och viktutvecklingen mellan 7 och 18 års ålder för barn födda 1973 och 1981. I den senare gruppen ökade den andel vars relativa vikt minskade under tonåren markant, i synnerhet bland flickor.

Detta talar för att medveten viktminskning genom bantning har blivit betydligt vanligare bland svenska tonåringar.

I ”Skolbarns hälsovanor” 2001–2002 uppgav 15 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna i 15-årsåldern att de aktivt hade försökt minska sin vikt genom bantning.



Vilka siffror! Mina två dagars arbete framför datorn gav resultat, när man nu kan ge klara och tydliga referenser till ATT barn och ungdomar påverkas av vårt skönhetsideal!

Vad är det man säger: "Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör....."

Inga kommentarer: