onsdag 17 september 2008

"Bort med idealbildernas tvångströja"?

Eva-Britt Svensson, v: Bort med idealbildernas tvångströja!

(eller är tvångströjor - mentala - vår tids mode?)

"Madelaine Levy skriver att "Eva-Britt Svenssons kamp inte handlar om jämställdhet utan om att kidnappa de kommersiella budskapen för att föra fram sin egen, snäva bild av idealmänniskan."Men betänkandet handlar ju om motsatsen: Om frihet från snäva, fördummande ideal.Vi lever i en ström av idealbilder som visar hur en man respektive en kvinna ska vara. Strömmen är så monoton och bedövande att det kan vara svårt att tänka sig att saker skulle kunna vara annorlunda."

Frihet från snäva fördummande ideal.... Är inte det vad SMAL arbetar för? Ett snävt ideal begränsar människan, och låter henne tro att ett ideal, oavsett om det är snävt eller skadligt är vad alla "måste" uppnå.

Påminner inte detta väldigt mycket om vad SMAL säger att:

"SMAL anser att en ny typ av diskriminering nämligen ”kroppsdiskriminering” existerar i dagens samhälle, kroppsdiskriminering används gentemot individer som inte passar in i den mall som skapats för kvinnokroppen.
Kroppsdiskriminering används också för att hålla flickor och kvinnor i schack genom en illusion som säger att uppnår flickan/kvinnan idealkroppen så blir hon automatiskt mer framgångsrik, lycklig och hälsosam. SMAL anser att denna illusion är en förvrängning av verkligheten. Verkligheten är att flickor och kvinnors kroppar kommer i olika storlekar och former."


Vi mår inte automatiskt bättre om vi försöker anpassa oss till något vi inte mår bra av. Eller?

Inga kommentarer: