torsdag 18 december 2008

Ett tips om debattartikel

Jag blev tipsad om en debattartikel som Anna Book skrivit i Expressen.

Citat:
En folkkär och begåvad artist som Magnus Uggla borde veta bättre än att driva med människor som lider av fetma, anser Anna Book: "Det är just den typ av humor som får överviktiga att deppa ihop hemma istället för att orka ta tag i sina problem." "Jag förstår inte varför Magnus Uggla som är så känd för sin träffsäkerhet sänker sig till att ägna sig åt vuxenmobbing".
/.../
Det problem som är svårast med att komma till rätta med är psykologiskt. Men jag tänker inte på de psykologiska orsaker som kan ligga bakom till exempel ätstörningar - dessa går ju att göra någonting åt med till exempel terapi.
Nej, den tuffaste psykologiska utmaningen som överviktiga människor får kämpa mot sitter i huvudet på dem som har turen att vara smala. De som tycker att de har rätt att driva med andra människors funktionshinder - och därmed lägga ytterligare skam på de överviktigas skuldkänslor.

Jag tycker att den är klart läsvärd! SMAL "tar inte sida", arbetar inte specifikt för de med ätstörningar, eller specifikt för de med medicinsk övervikt. SMAL arbetar för en förändring av skönhetsidealet. Att vidga vyerna och våga erkänna att skönhet kommer i alla dess former.
Därför kan det vara bra att ta upp alla olika delar. Varje mynt har två sidor.

Inga kommentarer: