måndag 6 oktober 2008

Ätstörningar och skönhetsideal

Jag slogs av en tanke igår. Jag hade läst Elin Lagers artikel( DN.08/10/05) om ätstörningar, depressioner och behovet av att sprida information i skolor om dessa sjukdomar. Artikeln kändes klockren för det är just det behovet vi har arbetat med i skolor :) Men det finns ytterligare ett behov.

Vi behöver hitta positiva verktyg för att förebygga ätstörningar och depressioner.Verktyg som ungdomar kan ta till sig. Vi behöver stärka deras djupaste integritet. Är de grundade i sig själva så kommer det inte vara mottagliga för budskapet att de inte duger som de är.

Men då behöver vi förstå de utlösande faktorerna som faktiskt skapar skönhetsideal och en av de är vår jämförelse och spegling av varandra. Vi speglar oss konstant i varandra. Duger vi? Tillhör vi? Är vi älskvärda nog? Smala nog?

Del av ett skönhetsideal är att det är ett speglingsideal. Om man slutar att spegla sin identitet i andras ögon och istället skapar en identitet baserad på personlig integritet så kan inte yttre ideal påverka en. Skönhetsidealet har ingen kraft längre eftersom jaget är grundmurat..
Så vad vi behöver är att både informera och upplysa om de skönhetsidelen baksida men vi behöver också verktyg för att stärka var och en i att inte förlora sig själv i hur de tror att de uppfattas av andra..

Det kanske är så enkelt att vi faktiskt bara behöver fråga varandra. Stämmer min bild av mig själv med din?

Inga kommentarer: