onsdag 18 november 2009

Går ätstörningar i arv?

Ätstörningar ärvs i generationer säger rubriken.... "Ny undersökning visar hur vi ärver ätbeteenden. Akademikerbarn löper större risk att drabbas av ätstörningar. Särskilt stor risk löper flickor med höga betyg – och en välutbildad mormor.
– Det finns en hög ärftlighet. Kanske är det så att man ärver ätbeteende från sin mamma som ärver det från sin mamma, säger forskaren Jennie Ahrén-Moonga. "


Jag tror (utan att inneha proffessortitel) att det ligger mer i miljö här än i gener. Vi växer upp tillsammans. Vi ska således bilda våra matrutiner ihop. Lära vidare att man "inte bör dämpa mående med mat" att "mat är något vi mår bra av", och att "man är inte vad man äter". Vi ska lägga en grund i regelbundna måltider, frukost, lunch, middag och mellanmål. Regelbundet och ofta. Snarare än att gå och äta ingenting hela dagen, slänga i sig ALLT på kvällen.

Sjukdomarna i sig behöver inte vara ärftliga. Men att lära ett matmönster, och rutiner ligger det nog mer i. Även att vi duger som vi är, och att man inte behöver "lära ut" att banta är vad som leder till "lycka".

1 kommentar:

Birgitta sa...

men vilever i en kultur full med föreställningar om att en smal person är en lycklig,vacker och framgångsrik person...denna bild får vi främst från media
Till och med blivande mammor och nyblivna jagas
Varför skulle vi inte jaga små knubbiga människor då????