torsdag 22 oktober 2009

Lisa Simpson drabbas av ätstörningar

Ett avsnitt av The Simpsons som sändes på TV6 här i augusti var en repris av ett avsnitt jag sett förut när Lisa Simpsons drabbas av ätstörningar.

Några stora drag av händelser i just det avsnittet:
* Det börjar med att barnen på skolgården ska hoppa hage, och Lisa böjer sig ner för att plocka upp en sten att kasta iväg att hoppa efter och tjejerna bakom henne börjar fnissa när hon böjer sig ner. ”Lisa’s got a big butt”! sjunger tvillingtjejerna…
Lisa börjar fungera over detta, hoppar over lunchlådan som mamma Marge har med sig för henne.

*Lisa går på en modevisning där tjejerna är så smala att de ”försvinner” när de ställer sig i profil (det är ju tecknat, så allt kan vara lite överdrivet) Kommentarerna kring modellerna är:
”Wow, she weighs like a newborn!”
Lisa stannar vid en skyltdocka, när en man kommer fram och utbrister att “This is all wrong!” Jaaaaa utbrister Lisa, det sänder ju helt fel signaler, dockan är alldeles för…. Smal tänkte hon säga, när mannen tar upp en hyvel och börjar hyvla dockans ben ännu smalare.

* Toppen av allt är när Lisa ska bevisa för sig själv att hon har ”besegrat maten” och bara ska ta en slick av glasyren på en tårta som står i kylen och sen kunna motstå att ta mer. Hon ”klarar” en slick. Men sen grabbar hon tag i grädden med hela handen och börjar sen att i glädjerus rulla runt i tårtan och hetsäta i sig den.

Ätstörningar, viktfixering och liknande är alltså så pass etablerat och välkänt att det till och med kommit till den tecknade världen – som en parodi eller ett ställningstagande. Varför gör man inte mer för att vända denna trend som suttit i under så många år??

Inga kommentarer: