Jag har läst liknande artiklar förut. Om överviktiga personer som nekas sjukförsäkringar pga övervikt. Nu senast idag i Expressen.
Så här står det: "Anna Holten, 26, väger för mycket för en försäkring. Hennes BMI är för högt. Och det spelar ingen roll att hon födde barn för sju månader sedan och dras med graviditetskilon. - Du borde ha gått ned det vid det här laget, sa riskanalytikern på Trygg-Hansa."
Här reagerar jag mest på orden att hon "borde gått ner sina graviditetskilon vid det här laget". Säger vem? Kan hända är det en man på riskanalysen? Så fort det har att göra med kvinnor, graviditeter, menstrautionsbesvär, klimakteriet och barnafödande är det alltid MÄN som ska uttala sig om hur lite dessa saker spelar roll....
Det står vidare i artikeln såhär: "Björn Sporrong är produktansvarig vid Trygg-Hansa:- Kraftigt överviktiga personer löper en avsevärt större risk att råka ut för många allvarliga sjukdomar. Vår gräns är ett BMI på 35, alltså mycket kraftig övervikt. Det är för övrigt samma gräns som sjukvården har fastställt för rätten till operation för kraftig övervikt. WHO bedömer att gränsen för fetma går vid BMI 30. Vi har valt att sätta gränsen högre."
MEN - självklart. Här kommer det: "Underviktiga då?- Det bedöms inte vara någon hälsorisk på samma sätt. Det ska vara väldigt extrema fall och det har vi inte haft några. Ur folkhälsosynpunkt är övervikt det stora problemet i västvärlden i dag. "
Kan lägga till infon att WHO här har gränsvärdet 18,5 för undervikt. Skador som uppkommer pga detta (framförallt på längre sikt när alla våra "heltidsbantare" passerar 50-strecket och har spenderat de senaste 25-30 åren bantandes / svältandes. Benskörhet om inte annat. Den smällen får väl försäkringsbolagen ta senare..... Framtidens artiklar kanske?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det var INTE en manlig riskanalytiker. Det var en kvinna. Med en otroligt nedlåtande ton. Kanske var det därför jag kände mig så kränkt. /Anna Holten
Skicka en kommentar