tisdag 5 maj 2009

"Nya bantarpillret på Apoteket"

Nu har ett nytt "bantarpiller" kommit till Apoteket, och säljs där receptfritt. Bu eller bä? Ja, vad säger man?

Såhär skriver Expressen i en liten "faktaruta" som är bredvid artikeln: Ska bara användas av vuxna överviktiga som har ett BMI över 28. Jag tror att det är på just den punkten det kommer att brista.

Hur många kommer inte att använda dem "i onödan", alltså människor som anser sig själva behöva gå ner i vikt och bli smalare utan att ha det medicinska behovet av det? Ungefär lika många som svarar JA på frågan om de anser sig själv väga för mycket, fast de i själva verket är helt normalviktiga.

Jag klickar på Expressens resultat, för undersökningen: "Kan du tänka dig att testa det nya läkemedlet?" (2009-05-05, kl 13.15, antal svar: 1888) De som har svarat har svarat enligt följande:

Ja, har redan testat: 8%
Ja, det verkar bra: 67%
Nej: 25%

Tror vi att de sammanlagda 75% som svarat JA har ett BMI över 28, dvs kan vara i medicinskt behov av detta?

I artikeln uttalas en rädsla för att "detta kanske missbrukas av anorektiker" - men jag tror att rädslan ska vara större över att det må missbrukas av "normalviktiga" som VILL gå ner ännu mer i vikt, utan ett behov av det. DÄR kommer största delen av "missbrukarna" att ligga.
Anorektikerna (eller de med andra ätstörningar - som, som vanligt glöms bort!) är så otroligt få i förhållande till dem med "bara" ett stört förhållande till kropp, vikt, kroppsuppfattning och hälsa.

1 kommentar:

John sa...

Jag kan inte mer än att bara hålla med dig. Ifall man vill gå ner i vikt snabbt så är det inte apotekens piller man ska äta.