torsdag 24 september 2009

Vi har det vi förtjänar…?

Läste en krönika i Aftonbladet av Annika Marklund

”Vi har det vi förtjänar: Sjuka ideal ger anorexia”. Skillnaden mellan prisbelönta viktminskningssajter och de livsfarliga alternativen är skrämmande liten.
Livsfarliga bantningssajter? Jo, sådana finns. Även i Sverige /…/ och får hundratals nya medlemmar varje vecka. Medlemmar som uppmuntras att spy och svälta sig själva. Som nästan alltid är tonårstjejer. Tonårstjejer som lever i en förvirrad och motsägelsefull värld. Medan de skriver matdagbok och räknar kalorier gör deras föräldrar samma sak. På sajter med andra adresser och dyrare design. Men med precis samma syfte: Att gå ner i vikt. Tillsammans.


Det är verkligen sant. ”Vi vuxna” sitter och surfar runt på viktminskningssiter, går på kurer, antecknar hur mycket de går ner i vikt. Hyllas av media och visar upp de ”nedgångna förebilderna” för att sen vara stylade och fixade för att få visa upp de ”fina efterbilderna”. Den enda metoden, att på ett sjukligt sätt svälta sig och hetsa varandra till viktnedgång ersätts av att på ett sjukligt sätt hetsa varandra till viktnedgång. Ingen skillnad?

Bara den att på den ena sidan står de som gör detta gratis. På den andra står de som tjänar enorma pengar på detta. Vilka signaler sänder vi till våra ungdomar? Vems ansvar är det? Den som tiger håller med? Jag tänker inte tiga. Jag vill inte tiga.

Inga kommentarer: